asset 2

7 Stvari Koje Morate Znati O Fascinantnoj Povijesti Neonskih Natpisa

neon paris slika za cover

7 Stvari Koje Morate Znati O Fascinantnoj Povijesti Neonskih Natpisa

Povijest Početaka

Fascinantna povijest neonskih natpisa započinje otkrićem neon plina pripisuje se radu britanskog kemičara Sir Williama Ramsaya i njegovog suradnika, studenta Francisa Williama Astona. Neon je otkriven 1898. godine kao rezultat njihovog istraživanja plinova prisutnih u zraku.

Neon nije bio izravno “otkriven” na način na koji se može otkriti nova supstanca u laboratorijskim uvjetima. Umjesto toga, Ramsay i Aston su koristili tehnike frakcijske destilacije tečnog zraka kako bi razdvojili komponente zraka na njihove osnovne plinove.

Tijekom procesa frakcijske destilacije tečnog zraka, Ramsay i Aston su hladili zrak do tekućeg stanja i postupno ga zagrijavali. Budući da različiti plinovi imaju različite točke ključanja, ovi procesi kondenzacije i ponovnog zagrijavanja omogućili su odvajanje različitih plinova u njihovim čistim oblicima.

Neon se identificirao kao jedan od tih plinova koji je bio odvojen i identificiran na osnovu svojih karakterističnih fizičkih svojstava, poput točke ključanja. Kada se ovo novo otkriće prepoznalo kao novi element, dobio je ime “neon”, što potječe od grčke riječi “neos” što znači “nov”.

Prvi Koraci Neon Rasvjete

Prvi praktični primjeri neon rasvjete pojavili su se 1910-ih i 1920-ih godina. Georges Claude, francuski inženjer i izumitelj, prvi je komercijalno patentirao neon rasvjetu 1915. godine.

No, prije toga 1912. godine, Claude je postavio prvi javni neon natpis u povijesti u Parizu. Natpis je bio postavljen na Boulevard Montmartre, a prikazivao je ime poznatog pariškog kazališta “Palais de Glace” (Ledena palača).

Ova instalacija smatra se prvim praktičnim primjerom korištenja neon rasvjete u javnom prostoru.

Neonski natpis na “Palais de Glace” bio je revolucionaran i privukao je znatiželju javnosti zbog svoje svijetle, živopisne i inovativne rasvjete. Claudeov uspjeh s ovim natpisom označio je početak ere neonske rasvjete koja će kasnije postati simbol urbanih pejzaža širom svijeta.

Claudeova sposobnost da komercijalizira neon rasvjetu i pruži javnosti vizualno zadovoljstvo i novi oblik rasvjete postavila je temelje za daljnji razvoj i popularnost neonskih natpisa i rasvjete u godinama koje su uslijedile.

Eksplodirajuća Popularnost

neon slika za clanak

Dolaskom 1920-ih i 1930-ih godina, neonski natpisi postali su izuzetno popularni, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, što je obilježilo “zlatno doba” neonskih natpisa.

Ovo razdoblje karakteriziralo se ekspanzijom korištenja neonskih svjetala i njihovom sveprisutnošću u urbanim područjima, a posebno su se istaknuli u gradovima kao što je Las Vegas.

Tako je Las Vegas postao sinonim za raznolike, blještave i kreativne neonske natpise. Rast popularnosti i korištenje neonskih svjetala u Las Vegasu bili su povezani s rastom turizma, zabave i razvojem zabavnih kompleksa, kasina i hotela.
U narednom periodu neonska rasvjeta postala je ključna u oblikovanju vizualnog identiteta grada.

Za vrijeme tog razdoblja, neonski natpisi u Las Vegasu postali su svojevrsna umjetnost.

Raznovrsnost u dizajnu, bojama i slovima omogućila je kreativnost umjetnika i obrtnika koji su se natjecali kako bi privukli pozornost posjetitelja. Ogromni, šareni natpisi bili su neizostavan dio uličnih pejzaža i postali su ključna atrakcija, stvarajući uzbudljivu i živopisnu atmosferu.

Izražajnost u dizajnu neonskih natpisa nije bila ograničena samo na Las Vegas. Gradovi širom Sjedinjenih Američkih Država također su usvajali ovaj trend, stvarajući svoje vlastite impresivne neonske instalacije koje su postale simbol modernosti i progresivnosti.

Zlatno doba neonskih natpisa obilježeno je njihovom masovnom popularnošću i širokim korištenjem u reklamiranju, označavanju lokacija i stvaranju prepoznatljivih urbanih pejzaža. Utjecaj tog razdoblja i dalje se odražava u suvremenim estetskim i kulturnim percepcijama vezanim uz neonske natpise.

Tehnološki Napredak

Nakon prvotnog korištenja neon plina za proizvodnju neonskih svjetala, tehnološki napredak doveo je do eksperimentiranja s različitim vrstama plinova i premaza kako bi se proširila paleta boja.

Helij i argon su dva plina koja su se često koristila u kombinaciji s neon plinom ili samostalno kako bi se postigla šira paleta boja u neonskim svjetlima. Helij proizvodi narančastocrvenu boju, dok argon daje plavo svjetlo. Kombinirajući ove plinove s neon plinom, postizale su se raznolike boje poput ljubičaste, zelene ili žute.

Osim korištenja različitih plinova, razvoj različitih vrsta premaza unutar staklene cijevi, u kojoj se provodi proces neonskog svjetla, također je omogućio širenje dizajnerskih mogućnosti. Primjena različitih premaza na unutrašnju površinu cijevi, poput fosfora ili različitih kemijskih spojeva, omogućila je stvaranje svjetala različitih boja i efekata.

Osim proširivanja palete boja, tehnološki napredak također je doveo do poboljšanja efikasnosti i trajnosti neonskih svjetala. Novi materijali i tehnike izrade poboljšali su performanse i dugovječnost svjetala, smanjili potrošnju energije te omogućili veću fleksibilnost u dizajnu i oblikovanju.

Neonski Natpisi Danas

ledena plava

Razvoj tehnologije doveo je do postupnog prelaska sa tradicionalne izrade gdje se koristio plin u staklenim cijevima na LED tehnologiju. LED (Light Emitting Diode) tehnologija postala je popularna alternativa tradicionalnim neonskim svjetlima iz nekoliko razloga:

Energetska učinkovitost:
LED svjetla su izrazito energetski učinkovita u usporedbi s neon rasvjetom. Troše manje energije za proizvodnju svjetla, čime smanjuju potrošnju električne energije i troškove za vlasnike poslovnih objekata ili javnih prostora.

Trajnost i dugovječnost:
LED svjetla imaju dulji životni vijek od neon rasvjete. Ona traju duže i zahtijevaju manje održavanja, što rezultira manjim troškovima za zamjenu ili popravak.

Fleksibilnost u dizajnu:
LED tehnologija omogućava veću fleksibilnost u dizajnu. LED diode dolaze u različitim veličinama, oblicima i bojama te se mogu koristiti za prilagodbu i stvaranje raznolikih efekata.

Ekološki prihvatljivija opcija:
LED svjetla su ekološki prihvatljivija jer ne sadrže živu (kao što je to slučaj s neon rasvjetom) ili druge štetne tvari. Također, imaju manji utjecaj na okoliš zbog smanjene potrošnje energije.

Ekonomičnost i modernizacija:
Mnoge tvrtke i gradovi prelaze na LED tehnologiju radi poboljšanja ekonomičnosti, smanjenja troškova održavanja i modernizacije infrastrukture.

Iako LED tehnologija postaje sve popularnija zbog svojih prednosti, tradicionalni neonski natpisi i dalje zadržavaju svoju estetsku vrijednost i posebnost u određenim kontekstima gdje se cijeni retro izgled, posebno u umjetničkim izričajima i kao dio kulturne baštine.

Utjecaj na Kulturu

Utjecaj neonskih natpisa na kulturu je izuzetno značajan, a u nastavku je detaljniji opis njihove uloge u različitim područjima poput filma, umjetnosti i glazbe:

Film: Neonski natpisi su postali važan dio vizualne estetike mnogih filmova. Njihova svjetlost i šarenilo često se koriste za postizanje određenih atmosfera i stvaranje specifičnog vizualnog dojma. Osim toga, neonski natpisi često se prikazuju kao simboli urbanog života i noćnih aktivnosti u filmovima koji se odvijaju u gradskim okruženjima. Neki filmovi u koja su se koristili neonski natpisi i razni drugi neonski dizajni su: Blade Runner (1982), Lost in Translation (2003) i The Great Gatsby (2013).

Umjetnost: Neonski natpisi su postali inspiracija za umjetnike diljem svijeta. Oni se koriste kao medij za suvremenu umjetnost, instalacije, svjetlosne performanse i skulpture. Umjetnici koriste neonske svjetiljke kako bi stvorili vizualno upečatljiva djela koja istražuju svjetlost, boje, oblike i poruke.

Glazba: Neonski natpisi često se spominju i reflektiraju u tekstovima pjesama, naslovnim slikama albuma ili kao pozadinski elementi glazbenih videospotova. Njihova ikoničnost povezana s gradskim krajolicima i noćnim životom često se koristi kako bi se stvorila atmosfera ili simbolizirala određena tema u glazbenim djelima.

Kultura i identitet: Neonski natpisi su postali simbol urbanog života i modernosti. Oni su dio kulturnog identiteta mnogih gradova diljem svijeta. Primjerice, neonski natpisi Las Vegasa, New Yorka, Tokija ili Hong Konga postali su prepoznatljivi simboli ovih gradova i njihove kulturne baštine.

Zaključak

Povijest neonskih natpisa izniman je prikaz evolucije tehnologije rasvjete i njezinog utjecaja na kulturu i dizajn. Od skromnih početaka do statusa ikoničnog elementa urbane estetike, neonski natpisi ostaju neizbrisivi dio svijeta rasvjete.

Neon natpisi su više od svjetla u mraku – oni su priča koja osvjetljava prošlost i oblikuje budućnost rasvjete i dizajna.